Sporcu Beslenmesi

Sporcu Beslenmesi

Sporcu Beslenmesi

Sporcunun performansının arttırılmasında ve başarılarının devamlılığının sağlanmasında sporcu beslenmesinin ve diyetisyenin önemi büyüktür. Sporcu uygun antrenmanlar eşliğinde, uygun yaşam tarzı ile sağlıklı beslendiğinde performansı olumlu şekilde artar. Düzenli yapılan egzersiz ve egzersize uygun olarak hazırlanan sağlıklı beslenme programı kişinin kas kütlesinin artmasını sağlarken, dayanıklılığı, koordinasyonu ve esnekliği arttırır, kalbin dolaşımını ve hızını düzenler. Sporcu beslenmesi antrenman öncesi – sırası – sonrası gibi durumlarda ve sporun türüne göre değişiklik göstermektedir. Aktif spor hayatı olan kişilerde yapılan spor, uygulama süresi ve sıklığı da beslenme düzenini ve besin gereksinmelerini etkiler.

Sporcu beslenmesi gerekli olan enerji ile yeteri kadar sıvı alımını içermelidir. Vücut egzersiz sırasında dinlenme anına göre daha fazla kalori harcar. Bu yüzden sporcuların enerji ve besin ögesi ihtiyaçları yapmayanlara oranla daha yüksektir. Genel olarak sporcuların diyeti; karbonhidrattan zengin, protein değerinden normal, yağ içeriğinden ise normalin biraz altında olmalıdır. Bu oranlar yapılan egzersiz türüne göre değişiklik gösterecektir.

Sporcuların antrenman sırasında sıvı kaybı normal bireylere göre daha fazla olacağından su tüketimi arttırılmalıdır. Bazı spor dallarında sporcunun zayıflaması gerekirken bazısında kilo almasını gerektirecek durumlar olabilir.  Yorgunluk, halsizlik ve kilo kaybı gibi sorunların yaşanmaması için günlük harcanan enerji kadar vücuda kalori alınmalıdır ve sporcu diyeti buna göre hazırlanmalıdır. Vücudun temel enerji kaynakları karbonhidratlardır dolayısıyla sporcu diyetinin yeterli oranda karbonhidrat içermesi gerekmektedir.

  • Sporcuların gün içinde aldığı enerji 2000-5000 kalori arasında farklılık gösterebilir. Bu miktar dayanıklılık sporu uygulayanlarda daha yüksektir.
  • Pilav, makarna, ekmek, sebze ve kurubaklagil gibi kompleks karbonhidrat kaynakları sporcuların beslenme programında mutlaka bulunmalıdır. Besinler ile alınan karbonhidratlar kas ve karaciğerde glikojen olarak depolanır. Depoların fazla olması sporcuların dayanıklılık sürelerinin arttırılmasını sağlar.
  • Antrenman sonucu oluşabilecek kas hasarlarının önlenmesinde protein önemlidir. Proteinin kas kütlesindeki artışa etkisi sporun başlarında görülür sonrasında fazladan tüketilen protein kas kütlesini arttırmaz.

Fazla yağ tüketimi karbonhidrat alımını baskılayabileceğinden sporcu diyeti programında ve sporcu beslenmesi düzeninde bu değerlerin üzerine çıkılmamalıdır. Olması gerekenden daha az miktarda yağ alınması ise sporcu performansını olumsuz etkilemektedir.

İletişime Geçin

    Önce Sağlık

    Sizde sağlıklı beslenerek yaşam formunuzu yükseltmek istiyorsanız doğru adrestesiniz. Yukarıdaki formu doldurarak veya randevu al butonuna tıklayarak bize ulaşın ve uzman ekibimizden destek alın. Unutmayın sağlık ertelemeye gelmez.

    #sağlığınızbizimiçinönemli

    Diğer Hizmetlerimiz

    Emsal KARACA SAĞLAM ile

    Kilo
    Verme

    Emsal KARACA SAĞLAM ile

    Kilo
    Alma

    Emsal KARACA SAĞLAM ile

    Sporcu
    Beslenmesi

    Hemen bizimle iletişime geçin
    uzman ekibimiz sizlere ulaşsın

    Bizimle iletişime geçin uzman ekiplerimiz sizlere ulaşsın. Ücretsiz ön randevu ile uzman görüşü alın. Size en uygun beslenme biçimini oluşturalım.

    #sağlığınızbizimiçinönemli